Vanília őrölt por
Termék részletes leírása
Őrölt vanília illata és íze
A vanília legfontosabb összetevője a vanillin, amely felelős jellegzetes kellemes illatáért és édes ízéért. Ezért vált a vanília az egyik legnépszerűbb fűszerré a világon. A vaníliarudak átlagos vanillintartalma jelentősen változik a fajta méretétől és az azt követő feldolgozástól függően.
Általában ez az érték a következő tartományban mozog:
- 1-2% a tipikus érték a Bourbon vanília (Vanilla planifolia) esetében, amely a Madagaszkáron termesztett leggyakoribb fajta.
- 0,7-1,5% a tahiti vanília (Vanilla tahitensis) tipikus értéke. Ez a fajta általában alacsonyabb vanillintartalommal rendelkezik, de gazdagabb aromájú, kevésbé édes és illatosabb. Elsősorban aromaterápiában használják.
Története és eredete
Az igazi vanília (Vanilla planifolia) egy kúszó orchidea, amelyet gyümölcse, a vaníliarúd miatt termesztenek. Mexikóból származik, ahol a bennszülött népek tlilxochitl (fekete hüvely) néven ismerték. A vaníliát a 16. században hozták be Európába, és gyorsan népszerű összetevővé vált. Ma főként Madagaszkáron, Indonéziában, Tahitin, valamint Srí Lankán, a Bahama-szigeteken és Ugandában termesztik.
Hogyan használjuk a vaníliát az ételekben
Az őrölt vanília ideális:
- Édes ételekhez (torták, desszertek, pudingok)
- Fagylaltokhoz és italokhoz
- Sütéshez (torták, sütemények, péksütemények)
- Aromával és ízzel való ízesítéshez különböző fűszerekhez
Weboldalunkon, a Kratomit-on, csak a legmagasabb minőségű őrölt vaníliát kínáljuk, amely egyedülálló aromával és édességgel gazdagítja ételeit.
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!